Фаталните грешки на родителите

16.10.2015 19:32

 

teen depressed new

Пътят на провала или пътят на успеха? Изборът често се прави в юношеска и младежка възраст. Много хора са тръгнали „по наклонената плоскост“ именно в тинейджърските си години. Това е критичен период в живота на децата, защото хормоните бушуват, поражда се желание за самостоятелност и бунт срещу родителите и обществения ред, а в същото време те все още са незрели и често правят дори фатални грешки. За тези грешки обаче до голяма степен са виновни и родителите, които заради незнание или апатия са допуснали нещата да тръгнат в погрешна посока. Затова бездействието или прекалено агресивното противодействие на негативното поведение може да е фатално за бъдещето на детето.

Влезте в главата му

Първото нещо, което родителите трябва да направят, е да се опитат да проникнат в главата на своя тинейджър и да открият нещата, които той никога няма да каже на глас. И вие някога сте били на тези години, така че имате представа, какво се върти в главата на едно подрастващ.

Животът има смисъл

Много деца точно в тази възраст стигат до извода, че „животът няма смисъл“ и „всичко е тъпо“. Това понякога може да доведе до фатални последици: демотивация, апатия, депресия, дори опити за самоубийство. Затова въпросът „защо живея“, трябва да намери отговор. Защо живеем наистина: за да сме полезни на другите, за да сме щастливи, за да създадем нещо ценно, за да опознаем света, за да усъвършенстваме своя дух, за да се борим с несправедливостите...това са част от позитивните нагласи, които може да създадете у детето.

Здрав гръб

Децата трябва да са напълно сигурни, че са заобиколени от любов и от хора, които ги е грижа за тях. Те често си задават въпроса “На кого му пука за мен?” и трябва да знаят, че зад себе си имат здрава опора, безусловна обич и родителите и приятелите винаги ще ги подкрепят. Ако тинейджърът е уверен, че може винаги да се обърне към родителя за помощ, той ще има повече увереност и кураж.

Независимост от „тайфата“

Много интелигентни деца с потенциал са твърде инертни и зависими, а мнението на „тайфата“ е по-важно от всичко – дори от собствените им интереси. По този нелеп начин те се отдалечават от своите занимания, от своите таланти и поемат по пътя на подражанието. Бъдещето в този случай трудно може да се предвиди, защото зависи до голяма степен от външни фактори и влияния.

Подходящи приятели

Приятелствата са с особено значение в тази възраст и може да са определящи за съдбата на детето. Позитивните взаимоотношения могат да съдействат за растеж или обратното –да отклонят детето от неговия път. Опитвайте да сте информирани за това, с кого е най-близък вашият тийн. Ако детето се среща с някой, който е провокативен, циничен, пуши, пие или най-лошото – използва наркотици, трябва незабавно да реагирате. Не забранявайте общуването, това ще има за резултат тайни срещи. Просто направете срещите контролирани – например вкъщи или под надзор. Ако установите, че тинейджърът усвоява лошите навици на приятеля, налага се да вземете по-решителни мерки, като ги разделите перманентно, дори с цената на преместване в друго училище или квартал.

Ти си важен

За детето в юношеска възраст е особено необходимо да се чувства важно и ценено. То иска да изпъква, да е в центъра на вниманието, да се изявява. Тинейджърите обикновено имат ниско самочувствие и нужда да получават комплименти и похвали. Затова освен забележки, детето трябва да получава и положителни оценки.

Лично пространство

Тинейджърът предпочита да прекарва времето си далеч от родителите. Когато е у дома има нужда от лично пространство. Осигурете го, за да не давате повод да скита навън. Когато детето се затвори в стаята си, не влизайте, без да почукате. Не ровете в личните му вещи.

Говорете за секса

Голяма грешка на всеки родител е да създава впечатление, че сексът е тема табу, че е нещо срамно и скрито, което не трябва да се обсъжда. Това води до усложнения, като например старт на половия живот твърде рано или пък страх от контакти, нежелана бременност, болести. Говорете естествено и свободно по тези теми, без да искате от детето повече информация, отколкото иска да ви даде. Информирайте го за болестите, които се пренасят по полов път, и за предпазните средства. Можете да използвате истории за чужди преживявания, за да го съветвате, като например „Когато моята приятелка от детството ходеше с Х...”.

Без лъжи

Това е най-трудната част – да създадете у детето усещане, че винаги може да ви каже всичко. Доверието е базата на позитивното развитие. Не четете лекции, а изслушвайте, поставете се на негово място, давайте решения, а не критикувайте.

Отговорност за собствения живот

Ако детето знае, че носи отговорност за собствения си живот, то вероятно ще бъде много по-мотивирано да прави нещата, които трябва. Ако създадете среда на прекалено обгрижване има голяма вероятност то да закъснее с поемането на инициативата за собствената си съдба.

Личен пример

Безспорно най-важната точка.Личният пример на родителите много често се повтаря от децата. Ако вие сте организирани, позитивни, находчиви, работливи, вероятността и то да е като вас е по-голяма.

 

Автор: Антоанета Баева