Митовете за здравословното хранене на децата

02.02.2016 19:42
get-kids-to-eat-vegetables new
 

Храненето до голяма степен предопределя здравословното състояние и затова изборът на храна и режимът са сред най-важните неща в ранна възраст. Проучванията в тази област постоянно напредват и много от старите закони за здравословно хранене днес се оказват неверни или частично верни. Ето кои:

Злоядото дете трябва задължително да си довърши храненето

Ако карате детето насила да си довърши вечерята, дори когато вече не е гладно, поставяте основа на бъдещи хранителни проблеми. Така то може да развие отвращение към храната или към определени храни или да се научи да поглъща количества, без да има нужда. Последствията и от двете са вредни.

Детето трябва да яде това, което му се дава

А вие всичко ли ядете? Създайте възможност за избор на храна и окуражавайте експериментите. Обяснете защо му предлагате определени продукти и избягвате други, но без назидателен тон. Храненето трябва да е удоволствие, защото, доказано, когато храната се яде с отвращение, тя не се усвоява добре.

Задължително трябва да се яде три пъти на ден

Разбира се, детето трябва да яде три пъти на ден и да му се осигуряват по две закуски към 10 и 16 часа. Това правило обаче има много изключения - понякога детето не се е движило и няма апетит, или е болно, или просто на предходното хранене е хапнало повече. Може да му позволите да не си изяде вечерята, ако не се чувства гладно.

Малките закуски между храненията не вредят

Родителите често постоянно дават нещо на детето „за залъгалка“ – солети, бискивити, пуканки...Така обаче тялото не може да се справи с храносмилането, защото постоянно му се подава храна. Организмът няма време да разгради веществата, честото хранене изтощава системата на стомашно-чревния тракт и ендокринната система, както и панкреаса. Тялото има нужда от пауза, за да разгради отпадъчните вещества.

Закуската е най- важна

Това е частично вярно. Често децата отказват да закусват и за това има причина - вътрешният лекар им подсказва, че преди раздвижване, не трябва да се яде. Отпадъците на обмяната са налични сутрин и все още не са евакуирани. Нека послушаме организма кога да му подадем храна, а не да ядем, защото така е прието. Сложете сандвича на детето в кутия, ако ходи на училище – нека да го изяде по-късно, когато огладнее.

Трябва да се дават много сокове и мляко

Това е обичайна грешка, която не осъзнаваме, а после се питаме, защо детето не е гладно за основното хранене. Една чаша сок или мляко преди ядене може да засити детето и то да откаже порцията си.

Трябва да се изпива определено количество вода

Някои родители строго спазват предписанията детето да изпива определено количество вода. Всъщност, такова количество не може да се определи, защото нуждите зависят от много фактори – тегло и възраст, каква храна е консумирало, колко се движи, каква е външната температура. Най-точният индикатор е жаждата.

Месото трябва да се избягва

Вегетарианството не е подходяща практика за децата. Чистото месо (а не колбаси) не е вредно за здравето – напротив, то съдържа ценни хранителни вещества за подрастващите. Детето - вегетарианец често ще страда от недостига на витамините Д, В12 и калций.

Замразените храни не са полезни

Бързото замразяване задържа витамините в продуктите по-дълго, отколкото дългото им съхраняване в хладилника. Важно е правилното размразяване и след това да не замразявате отново и отново вече размразените продукти. Предлаганите на пазара екзотични или извънсезонни плодове и зеленчуци са откъснати още зелени от географски отдалечени региони. След това се подлагат на процес на изкуствено съзряване по време на транспортирането и докато попаднат при нас, повечето от съдържащите се в тях витамини и минерали са загубени. В същото време, замразените няколко часа след откъсването си плодове и зеленчуци запазват голяма част от витамините и другите полезни вещества.

Солта е вредна

Тя е важен елемент за обмяната на веществата. Напълно погрешно е на децата да се дава безсолна храна, освен това така тя не е вкусна. Естествено, с количеството не трябва да се прекалява и трябва да се има предвид, че много полуфабрикати съдържат сол.

Трябва да се яде само пълнозърнест хляб

Важно е от какво е направен пълнозърнестият хляб - често в него има сурови продукти, които не се съчетават добре и понякога водят към хранителни алергии. Не всички, така наречени баластни вещества, са полезни, някои предизвикват нарушения в дейността на храносмилането.

Витамините заменят плодовете и зеленчуците.

Грешно. Предозирането с витамини може да е по-опасно, отколкото липсата им. Балансираното хранене осигурява всички необходими вещества по естествен път.

Само плодовете и зеленчуците осигуряват витамини

Плодовете и зеленчуците могат да служат за надежден източник само на витамин С и фолиева киселина, както и на провитамин А – каротин. В процеса на съхранение на продуктите съдържанието на вит. С намалява. Витамините от група В, както и мастноразтворимите Е и D, се съдържат в продукти като месото, черния дроб, млякото, киселомлечните продукти, кравето и растителните масла, зърнените храни, яйцата.

Плодовете трябва да се ядат за десерт

Плодът дълго ще се задържи в препълнения стомах, затруднявайки процеса на храносмилане и освен това така ще се загубят много от полезните му съставки. Плодовете са най-полезни, когато се приемат между две хранения.

Маргаринът може да замести маслото

Рекламите ни убеждават, че маргаринът е много здравословен продукт, но това не е така. Много по-добре е да намажете филийката на детето с масло.

Трябва да се избягват яйцата

Яйцата увеличават нивото на холестерола – това е естествено вещество, важно за организма. Само възрастните, които имат холестеролно-метаболитно нарушение, трябва да внимават с тях.

Автор: Катя Атанасова