СЪВЕТИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ ЗА БЕЗОПАСНА РАБОТА В ИНТЕРНЕТ

20.11.2015 19:35

 

         Безспорно, обясним е все по-големият интерес към Интернет от страна на младото поколение, което ще търси личностна и социална реализация през века на информационните технологии. Но... внимание! Това крие своите опасности- увлечени от начините на забавление, особено чата, децата- и малки, и по- големи- вероятно не си дават сметка за рисковете да си в Интернет. Действителността ни представя редица неопровержими примери за различни варианти на кибер престъпност. В мрежата влизат, за съжаление, и злонамерени хора. Разчитайки на детската наивност, те умело използват Интернет пространството с престъпни намерения- сексуални посегателства, измами и трафик, насочени предимно към малолетните и непълнолетните. Една от най-значимите, може би, цели на настоящия сайт, е да насочи вниманието- и на децата, и на родителите- към тази тревожна тенденция. Това налага необходимостта от съблюдаването на основните правила за ползване на Интернет и обсъждането им в семейството, а именно:

Р О Д И Т Е Л И !

  • Обяснете на Вашето дете/деца какви рискове крие Интернет за тях; че не трябва да се доверяват на никого, с когото са се запознали в чат или по друг начин в Интернет! Възпитайте ги в предпазливост!
  • Използвайте Интернет семейно, винаги се интересувайте какво  точно прави Вашето дете, докато е в Интернет и с какви хора контактува! Говорете с детето/децата си за това какви сайтове посещава, с какви И КОИ хора общува чрем имейл, чатове, също и онлайн игри и социални мрежи (facebook, myspace, twitter), какви игри играе и тн. Определете в какви часове детето/децата Ви могат да ползват Интернет, добре е тогава да бъдете у дома си. Обяснете на децата Ви как някои хора се представят за други в Интернет (възрастни с лоши и престъпни намерения се представят за деца).
  • Не позволявайте на Вашето дете/деца да отива на срещи, уговорени с човек или хора, с които се е запознало в Интернет. Ако все пак отиването на такава среща е наложително, непременно го придружете!
  • Ако попаднете на материал или съобщение в Интернет, което Ви обижда, шокира, смущава, или ако Вашето дете Ви покаже такова, напуснете страницата/чата и ни сигнализирайте, като използвате бутона за сигнализиране в горната дясна част на страницата. Така ние ще можем да предприемем необходиме действия за прекратяване на евентуална криминална дейност!
  • Сайтовете за запознанства са особено ОПАСНИ! Те са сред най-често  използваните места от педофили за търсене на деца. Ограничете достъпа  на децата си към тях и им обяснете опасностите.
  • Когато създавате парола, опитайте се тя да бъде максимално трудна за познаване от друг човек. Никога не използвайте Ваши или тези на други хора: имена, телефонни номера, прякори, дата на раждане, ЕГН и тн. За различните програми и сайтове използвайте различни пароли, за да защитите другите си профили ако една парола е открадната. Също използвахте различни потребителски имена (user names). Добра идея е, когато създавате парола, да използвате както главни, така и малки букви, да включите няколко цифри и също символи, когато системата, в която се регистрирате, го позволява (като .,/?!#@$%^&*-+;”; и тн). Никога не използвайте парола, която е същата като потребителското име (user name).

Добра идея е използването на програми, филтриращи информацията, така че тя да бъде подходяща за деца. Пример за безплатна такава програма е Child Defender- безплатна програма за родителски контрол и защита на детето в Интернет (https://www.childdef.com/).

Полезни съвети за родители

Възпитанието на едно дете е сложна и отговорна задача. Ние родителите трябва да открием баланса, който ни е необходим, за да отгледаме пълноценни и щастливи личности. Не винаги ни се удава с лекота да реагираме мъдро на детските провокации, защото никой от нас не е бил подготвен, когато е станал родител.

Ще се опитаме да ви дадем някои полезни съвети, които биха могли да ви помогнат да възпитате своето дете по възможно най-добрия начин.

1. Не унижавайте детето; Избягвайте заключения от сорта: "Не можа ли да измислиш нещо до-добро? Ти въобще имаш ли глава на раменете си?

2. Не заплашвайте дететo; Ако още веднъж направиш това, ще …", "Да не си посмял, защото …" Всеки път когато говорите така, вие по-малко насаждате страх и омраза у детето си. Заплахите няма да подобрят поведението му.

3. Не изтръгвайте обещания; Често се случва детето да е направило някаква беля. Обикновено майката казва: "Нищо, само че ми обещай повече да не се повтаря". И детето разбира се обещава. Но след ½ час пак прави белята. И майката казва сърдито: "Нали ми обеща?" Обещанието нищо не значи за малкото дете. Обещанието, заплахата, това са абстрактни понятия, които ще се ползват в бъдеще. Ако детето е по-чувствително, подобна ситуация ще развие чувство на вина, ако не е чувствително – ще го научи на цинизъм (думите са едно, действията са друго)

4. Свръх опеката е вредна; Тя прави детето по-малко в собствените му очи. Прекалената опека го кара да мисли че то нищо не може да прави само. Много родители подценяват способността на децата си да направят нещо самостоятелно. Никога не правете за детето нещо, което то може да го направи само.

5. Не искайте моментални действия; Представете си, мъжа ви казва: "Скъпа, зарязвай сапунката по телевизията и веднага ми направи салатка!" Ще ви хареса ли? По същия начин няма да се хареса на вашето дете, увлечено в играта. Най-добре е да го предупредите, например: "След 10 минути ще вечеряме", така то ще знае че има малко време да си "приключи" нещата. Безусловното подчинение е характерно за марионетките, то не допринася за формиране на независима личност.

6. Свръх толерирането е вредно; Детето веднага чувства когато родителите му са "мека Мария" и не могат да кажат "не". Това им дава увереност че абсолютно всичко им е позволено. Да, всичко им е позволено, но само в семейството, а в обществото - детето чака горчиво разочарование. Ако угаждате непрекъснато на детето си, то по-трудно ще се приспособи в живота.

7. Бъдете последователни; Няма как да изисквате еднакво поведение от детето в следния случай: да кажем в събота сте в добро настроение и му позволявате всичко, а в понеделник – отново го стягате, било то да се приготви бързо да градина или нещо друго. Не може за едно и също нещо веднъж да свети зелен светофар, а друг път червен. Така обърквате детето. За децата трябва последователност, за да знаят какво са длъжни да правят.

8. Не изисквайте нещо, което не съответства на възрастта на детето. Не може да очаквате 2 годишно дете да слуша като 5 годишно. Вие изисквате зрелост в поведението му, на която още не е способно.

9. Не говорете излишно много; Детето просто ще спре да ви слуша още по средата на дългите ви обяснения. Всеки ден порицаваме децата си с невероятно количество думи. Ако някой ги запише и после ги пусне на вас – ще бъдете сломени. Под влияние на огромни словесни потоци, детето просто "изключва". Това за него е единствения начин за защита, който бързо го усвоява.

10. Не лишавайте детето от детство; Представете си че сте строг учител и сте възпитали образцово дете: тихо, съвестно, уважава възрастните и винаги прави това, което се изисква от него, никога не лъже. Май говорим за "млад" възрастен. Психолозите казват че образцовото дете не е щастливо. То има сериозни емоционални проблеми, скрити зад маската която слага пред света. Възпитавайте детето, но незабравяйте че то е дете.

Разяснението допринася за по точното осмисляне на нормите и образците на поведение от децата.

Упражняването е метод за организирано, целенасочено и съзнателно повторение на определени положителни действия. Успешно се прилага при изработването на културни и здравно-хигиенни навици.

Наказанието цели да коригира негативно поведение и навици у децата. Това е метод със силен отрицателен емоционален заряд и трябва да се прилага рядко като се спазват следните условия:

  • То трябва да е съобразено с възрастта, индивидуалните особености и пола на детето;
  • Да е заслужено и справедливо, след точен анализ на ситуацията , дешифриране на мотивите, на отзвука у детето и тогава да се прецени необходимо ли е и в каква форма да се приложи . Да се обясни причината на детето;
  • Да се налага спокойно, с уважение към детската личност. Трябва да се даде възможност на детето да излезе с достойнство от създалата се ситуация;
  • Физически наказания не бива да се прилагат , защото разрушават емоционалните връзки и водят до социално – нравствени деформации на съзнанието и поведението;
  • Да не се допуска нервнопсихическо затормозяване, депресия и фобии у децата, които се предизвикват  чрез физически и психически насилия;
  • Наказанието да се употребява като лекарство рядко и дозирано;
  • Подходящи форми за наказания са: лишаване от телевизия, компютър, гостуване и разходка с приятел и други от този вид, но не и лишаване от обич;
  • Във възпитателната стратегия на семейството могат да намерят място беседата, убеждаването, внушението и др.

Родители запомнете, че щом веднъж самочувствието на едно дете започне да расте, ще забележите, че и постиженията му порастват, но още по-важно е, че животът му доставя все по-голяма радост.